Як зберігати рибу!
Намагаючись зберегти рибу в свіжому вигляді, багато рибалок опускають її в холодну воду або закопують у вологий прибережний пісок. Таке прагнення цілком природне. Однак ні холодну воду, ні вологий пісок не можна використовувати як холодильник протягом тривалого часу. Річ у тому, що м'ясо риби дуже активно вбирає вологу, котра не гальмує а прискорює процес розкладу білків і жирів.
Щоб зберегти рибу у свіжому вигляді, треба по змозі відгородити її від проникнення гнильних бактерій. На березі річки або озера для цієї мети вигідніше використати не холод води, а тепло сонця: досить спійману рибу кілька хвилин пров'ялити під його променями і на вітрі. Фізичний сенс цієї дії полягає ось у чому.
Риба, як відомо, вкрита тонким шаром слизу, що полегшує її рух у воді і захищає від значних коливань температури зовнішнього середовища. Захисні властивості слизистої плівки особливо виявляються тоді, коли рибу виймають з води. В цьому разі починається інтенсивне виділення слизу, внаслідок чого тіло риби швидко вкривається захисним ковзким панциром. Через нього риба здатна певний час дихати, опинившись поза водною стихією.
Цей же панцир оберігає заснулу (мертву) рибу від проникнення гнильних бактерій з зовнішнього середовища, якщо її добре пров’ялена на сонці.
Перед просушуванням спійманої риби рекомендується вирізати зябра і щільно притиснути зяброві кришки. Вке через 5—10 хвилин рибу вкриває тверда кірка і її зовнішній вигляд стане привабливий. Однак у такому вигляді ваш трофей залишається свіжим у кошику або в торбинці до двох діб і більше.
Уважаемый посетитель,
Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь>
Мы рекомендуем Вам
зарегистрироваться
title="datalife engine">datalife engine
либо войти на сайт под своим именем